Eén van de dingen waar je je als aanstaande mama mee bezig houdt, is de babyuitzet 🤗 Je kunt er niet onderuit wanneer je je klaar maakt voor de komst van de baby. Maar wat heb je nu écht nodig voor een duurzame babyverzorging? Ik heb het voor je uitgezocht!
Ik weet het nog van toen ik zelf zwanger was 🤗 Vanaf de 6e zwangerschapsmaand had ik al aardig wat babyuitzet lijstjes en checklists verzameld. Sommigen had ik van de verloskundige, anderen had ik van het internet geplukt. Keuze genoeg!
Maar met die grote hoeveelheid aan baby uitzetlijsten, begint ook gelijk de keuzestress…
“Heb ik dat écht allemaal nodig?”
Zeker als het gaat om de verzorging van jouw kleine spruit, is er een enorm aanbod aan producten en artikelen. En hoe bepaal je nou wat je écht nodig hebt voor de babyverzorging? Ik heb het voor je uitgezocht!
Alles wat jij op de babyverzorgingstafel nodig hebt, past in deze vier categorieën:
- Je baby verschonen
- In bad
- Je baby’s gezondheid
- Beauty
In deze blog leg ik je alles uit, met handige tips en ideeën. En als bonus vind je aan het eind van deze blog jouw ultieme baby uitzetlijst Babyverzorging musthaves. Lees dus vooral verder!
Je baby verschonen
Like it or not, de nummer één activiteit op de babyverzorgingstafel is het verschonen van de baby. Dus natuurlijk zorg je ervoor dat je de belangrijkste dingen bij de hand hebt. Maar je wilt ook zeker niet te veel op de verschoonplek hebben staan, zodat er geen ongelukjes kunnen gebeuren.
(Wasbare) luiers
Het eerste wat je nodig hebt, zijn luiers. Zelf heb ik gekozen voor wegwerpluiers; ik was 11 jaar geleden nog niet zo veel bezig met duurzaamheid. En ik zag mijzelf echt niet vieze poepluiers wassen😛
Zou ik nu nog eens mogen kiezen, dan zou ik wasbare luiers zéker een kans geven. Ik heb al veel leuke designs op mijn Instagram feed voorbij zien komen; allemaal met hele goede reviews. Wat ik eerst ook niet wist, is dat je met inlegvellen werkt. Daardoor wordt niet steeds de hele luier vies, en heb je dus minder was-werk. Heel handig!

Aankleedkussen en hydrofieldoeken
Het volgende op de lijst is een aankleedkussen. Dit kun je eventueel verwisselen voor een rieten Mozes-mandje met matrasje. Maar denk er wel aan dat je baby op een gegeven moment uit het mandje gaat groeien. Daarna heb je dan toch een gewoon aankleedkussen nodig.
Zorg ook dat je zeker een stuk of 5 hydrofieldoeken op voorraad hebt. Zo’n katoenen doek leg je op het aankleedkussen. Je hebt daarom niet echt een aparte hoes nodig voor het aankleedkussen. Een hydrofieldoek is gemakkelijk in gebruik, en gemakkelijk te wassen.
Wasbare babydoekjes
Verder heb je bij het verschonen babydoekjes nodig. Hier heb je ook de keuze tussen wegwerpdoekjes en herbruikbare doekjes, of een combinatie van de twee. Ga je voor de herbruikbare doekjes, dan kun je daarbij een bakje (lauw) water gebruiken. Je kunt na het verschonen van de baby soms zinkzalf gebruiken, om een geïrriteerde huid tegen te gaan.
In de patchbyesme webshop kun je leuke wasbare babydoekjes scoren. Klik hier om ze te bekijken!
In bad
Om je baby te wassen heb je ook weer veel mogelijkheden. Hoe ik het zie? Back to basics is de beste oplossing.
Babybadje
Wassen gaat het gemakkelijkst in een babybadje met een zitje. Zo’n zitje is echt een uitkomst! Je kunt het apart kopen. Let erop dat het aan de onderkant een antislip-laag heeft, zodat het in het bad niet kan verschuiven. Het badje zet je het liefst op een stevige ondergrond, zoals de verzorgingstafel of de keukentafel. Ik ben geen fan van bad-standaards, waardoor je bad op pootjes komt te staan…
Washandjes en handdoeken
Verder ga je voor in bad washandjes en handdoeken van badstof of hydrofiel stof nodig hebben. Bamboestof is hier ook een hele fijne optie. Bamboe is een duurzaam alternatief voor katoen, en is bovendien echt superzacht.
Je baby's gezondheid
Het is ook heel belangrijk dat je de gezondheid van je pasgeboren spruit in de gaten kan houden. Dit doe je allereerst door heel goed te observeren. Je gaat je baby goed leren kennen, en zo zal je het al snel kunnen zien als hij of zij uit z’n normale doen is.
Thermometer en koorstwerend middel
Je number one thing dat je hierbij nodig hebt is een elektrische thermometer. Het kan zijn dat je die al van het ziekenhuis of de verloskundige hebt gekregen. Anders kun je die voor een paar euro bij de apotheek kopen. En je zult het waarschijnlijk al gehoord hebben, koorts kun je niet altijd met de blote hand voelen. Dus zeker gebruiken, die thermometer.
En als je dan hebt gemeten dat je kindje een te hoge temperatuur heeft, dan kun je overwegen om een koortswerend middel te geven. Informeer je hierover vooraf bij de apotheek of de kinderarts. Je wilt het liefst al weten wat je allemaal kunt doen bij koorts, nog voordat je echt in zo’n situatie terecht komt!
Fysiologisch serum en gaasjes
Naast deze eerste hulp producten is het ook heel handig om fysiologisch serum en gaasjes in huis te hebben. Fysiologisch serum is eigenlijk gewoon een zoutoplossing; een waterig goedje verpakt in kleine doseringen. Je kunt het gebruiken om de oogjes en het neusje van je baby schoon te maken. Dat is vooral handig als je te maken hebt met korstjes of iets dergelijks.
Beauty
Haarborstel en kam
Je baby’s haar! Misschien heeft jouw spruit al een hele bos haar bij de geboorte. Misschien moet de haargroei nog op gang komen. Het is in beide gevallen handig om alvast een zachte haarborstel en een kammetje in huis te hebben.
Kokosolie en andere verzorgingsproducten
Heeft jouw baby last van schilfers op de hoofdhuid? Dan kun je kokosolie gebruiken om de schilfers los te ‘weken’. De kokosolie van Perfectly Pure is een echte aanrader. Je kunt ‘m onder andere kopen bij Holland & Barrett.
Verder geldt ook hier dat je sowieso beter gaat voor verzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten. Producten met parfum laat je beter staan. Als je kiest voor een huidcrème of een baby olie dan is het belangrijkste dat het zacht en voedend voor je baby’s huidje is.
De natuurlijke producten van Naïf zijn heel fijn om te gebruiken. Welke is jouw favoriet?

Babynagelschaartje
Ten slot is er nog iets waar veel mama’s al van gaan rillen als ze eraan denken: je baby’s nageltjes knippen… De eerste weken zal het nog niet nodig zijn, maar vanaf 4 à 5 weken zul je er waarschijnlijk toch aan moeten geloven.
De beste tip die ik je kan geven: knip je baby’s nagels tijdens het slapen of tijdens het voeden. Dat zorgt voor afleiding, en zo ook voor minder beweging. Je kunt voor dit werkje een speciaal babynagelschaartje gebruiken. Of als je dat fijner vindt, een vijltje. En lukt het niet in één keer? Geen nood, dan ga je de volgende dag gewoon verder waar je gebleven was 🤗
Babyverzorging musthaves
Jouw duurzame babyuitzetlijst
Je weet nu wat je écht op de babyverzorgingstafel nodig hebt. Als bonus vind je hier jouw ultieme babyuitzetlijst Babyverzorging musthaves. Klik op de link en download jouw checklist!
Vond jij deze blog leuk om te lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief, en ontvang de leukste tips en nieuwtjes direct in jouw inbox! Klik hier om je aan te melden!