Help! Hoe kies ik de perfecte babynaam?

De perfecte babynaam
Klik om te delen op social media:

Yes! Je bent zwanger! Hopelijk gaat er jou een leuke tijd tegemoet, zonder al te veel kwaaltjes en complicaties. Zo kun je je lekker bezighouden met de babyuitzet, de voorbereiding op de geboorte, en alles wat bij een zwangerschap komt kijken. En ja, het kiezen van de naam voor jouw spruit hoort daar ook bij.  

Misschien hoor jij bij die groep mama’s die al vóór ze zwanger werd, precies wist hoe je je baby zou noemen. En als jouw partner het er dan mee eens is, dan komt dat natuurlijk goed uit! 

Maar laten we eerlijk zijn, in de meeste gevallen gaat het kiezen van dé perfecte babynaam niet zo gemakkelijk. Aanstaande mama’s en papa’s kunnen soms nogal wat stress ervaren rond dit onderwerp. En ook discussies zijn niet uitgesloten…  Zonde natuurlijk, want het kan ook gewoon heel leuk zijn om te dromen over hoe het gaat zijn als de baby er is.  

Zwanger

In deze blog geeft patchbyesme je handige tips over het kiezen van de leukste voornaam voor jouw baby. De eerste tip: geniet van jouw zoektocht! Uiteindelijk vind je altijd de perfecte naam voor jouw baby. 

Wat is nu dé perfecte babynaam?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen… De perfecte babynaam bestaat niet. Want een voornaam is natuurlijk heel persoonlijk, en zal nooit bij iedereen op dezelfde manier in de smaak vallen. En dat hoeft ook helemaal niet!

 Het belangrijkste is, dat jíj op het einde van jouw zoektocht tevreden bent met het resultaat.  

Dus hoe kies je nou een babynaam die goed past bij jou, je gezin, en natuurlijk het kindje zelf? Er zijn een aantal dingen waar je zeker rekening mee kunt houden: 

Banner Ocean
Banner voor in de babykamer

Populariteit

Hou jij meer van populaire babynamen, of ga je juist voor iets zeldzaams? En hierbij kun je ook bedenken of je meer houdt van een klassieke voornaam, of dat je liever zelf een naam verzint. 

Bekendheid

Wil jij je baby dezelfde voornaam geven als iemand die je kent? Denk dan bijvoorbeeld aan een familielid, maar ook een celebrity. Of zijn er namen die je juist absoluut wilt vermijden? Want dat kan natuurlijk ook!

Betekenis

Wat betekent de voornaam, en spreekt dat je aan? Soms zijn er meerdere betekenissen voor een naam, bijvoorbeeld in verschillende talen of culturen. Voer de naam eens in op Google en kijk wat je allemaal tegenkomt. Zo kom je misschien wel uit bij een voornaam die voor jou een speciale, symbolische betekenis heeft. Leuk, toch?

Moeilijkheid

Nog een belangrijke factor hoe gemakkelijk schrijf je de naam, en is ze goed uit te spreken in verschillende talen? Zeker voor meertalige gezinnen kan dat heel belangrijk zijn. 

Babynamen brain dump

En wat nu? Tijd voor een brain dump! Je gaat alle namen die je leuk lijken op schrijven. Pak je notitieboek, en hou het de komende tijd bij de hand. Op de eettafel, in de keuken, of op je nachtkastje. Zorg dat je er gemakkelijk bij kunt, zodat je op ieder moment jouw nieuwe ideeën kunt opschrijven.

Dit lijstje wordt jouw basis. Van hieruit ga je keuzes maken. Zo kun je komen tot een shortlist, van ongeveer vijf meisjesnamen en vijf jongensnamen. Nog een tip: ook al heb je het geslacht op de echo gezien, denk dan altijd na over namen voor jongens én meisjes. Je weet maar nooit! Als je een NIPT test hebt gedaan hoef je je daar natuurlijk geen zorgen over te maken. 

Notitieboek

 

Door de lijst langere tijd bij te houden, zul je zien dat je vanzelf geneigd gaat zijn om één voornaam steeds leuker gaat vinden dan de rest. Misschien kom je op deze manier wel tot een beslissing. En is dit niet zo? Geen paniek. Je kan altijd wachten tot de geboorte. Een moment van liefde-op-het-eerste-gezicht doet vaak wonderen!  

Babynamen app

Een hele leuke manier om ideeën op te doen, vind ik de app Populaire voornamen van Kind & Gezin. Je hoeft er niets voor te downloaden, je kan deze voornamen database gewoon via je internet browser op je gsm of computer raadplegen.

Populaire babynamen jongens

Je kunt er verschillende dingen in opzoeken. Van de populairste babynamen, tot hoe vaak een voornaam in de laatste jaren voorkomt. Ook kan de app je suggesties geven, op basis van jouw zoekcriteria. 

Als je bijvoorbeeld zoekt naar een meisjesnaam die begint met de F en maximaal 4 letters heeft, dan vertelt de app je dat Fien, Flo en Fran in 2021 de populairste voornamen waren die aan deze zoektermen voldoen. Superleuk toch! 

Populaire babynamen in 2021

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Misschien vind je wel jouw favoriet in de lijst van de populairste voornamen in Vlaanderen in 2021.

Meisjesnamen

 • Olivia, 338 geboren
 • Ella, 296 geboren
 • Mila, 274 geboren
 • Marie, 268 geboren
 • Nora, 262 geboren
 • Louise, 240 geboren
 • Emma, 238 geboren
 • Noor, 232 geboren
 • Camille, 218 geboren
 • Lina, 207 geboren 

Jongensnamen

 • Noah, 394 geboren
 • Arthur, 329 geboren
 • Jules, 306 geboren
 • Leon, 297 geboren
 • Louis, 284 geboren
 • Adam, 283 geboren
 • Finn, 274 geboren
 • Lucas, 270 geboren
 • Liam, 257 geboren
 • Lewis, 214 geboren

Zo! Nu is het aan jou. Haal je notitieboek tevoorschijn en begin eraan. En heb jij dé perfecte babynaam gevonden? Laat het weten in de opmerkingen!

Vond jij deze blog leuk om te lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief, en ontvang de leukste tips en nieuwtjes direct in jouw inbox! Klik hier om je aan te melden!


Klik om te delen op social media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen