Maak van een sinaasappel je eigen kerstversiering in 5 eenvoudige stappen

DIY kerstversiering sinaasappel
Klik om te delen op social media:

December is aangebroken. Tijd om het binnen gezellig te maken! Met een warme deken op de bank, muziek erbij, een lekkere warme choco. En als we dan toch meer tijd binnenshuis doorbrengen, is het natuurlijk ook superleuk om iets creatiefs te doen!

En zo kwam ik op het idee om van een sinaasappel mijn eigen kerstversiering te maken! Want waarom zou je al je kerstversiering kopen, als je jouw eigen decoratie kan maken?  

Mijn favoriete kerst DIY? Gedroogde sinaasappelen! Ik wilde al heel lang proberen om zelf sinaasappelen te drogen. Dus op een druilerige zondagmiddag heb ik er de tijd voor genomen. En ik ben echt zó blij met het resultaat! En het is heel gemakkelijk.  

En als je klaar bent, kun je de gedroogde sinaasappelen voor van alles gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld met een touwtje een slinger van maken, of je kunt ze in de kerstboom hangen. En wat dacht je van een schijfje sinaasappel en een kaneelstokje om een kerstcadeautje te versieren? 

Kortom, je kunt er zó veel mee, dat je al gauw meerdere sinaasappelen nodig zult hebben! 

Kerstversiering maken is hot

Wat heb je nodig voor deze kerst DIY?

Het is eigenlijk supersimpel. Alles wat je nodig hebt zijn sinaasappelen en een oven.  

Ik heb deze kerst DIY nu verschillende keren gedaan. Ik kan je zeggen dat wat stevigere (verse) sinaasappelen het beste werken. Ook is het beter als de sinaasappel een wat dikkere schil heeft. Dan kun je ‘m makkelijker in schijfjes snijden.  

In plaats van sinaasappelen, kun je trouwens ook andere citrusvruchten gebruiken. Citroen en grapefruit bijvoorbeeld; zo krijg je een mooie kleurenvariatie. Je kunt eventueel ook mandarijntjes gebruiken, maar dan moet je goed opletten. Doordat er vaak wat meer suiker in de mandarijntjes zit, kunnen ze sneller karamelliseren, en dus te donker worden. Been there, done that 

Kerstversiering maken

Verder kan je je creativiteit de vrije loop laten! Zo heb ik de volgende dingen gebruikt voor mijn knutselwerkjes: 

  • Jute touw van Zeeman
  • Houten kralen van Ava
  • Kaneelstokjes van de markt 
  • Kerstlabeltjes en rood-wit koord van Hema 

Zo maak je gedroogde sinaasappel

Ik zei het al; in 5 stappen maak jij zelf de gedroogde sinaasappel. Zo werkt het: 

  1. Verwarm de oven voor op 75°C. Ik heb een elektrische oven. Als jij een heteluchtoven hebt, dan moet je ‘m ietsje lager zetten (ca. 70°C).
  2. Snij ondertussen de sinaasappel in schijfjes van ongeveer 0,5 cm dik. Leg de schijfjes op een theedoek of keukenpapier, en druk ze zachtjes aan. Zo pers je het sap eruit.
  3. Leg de sinaasappelschijfjes op een ovenrooster, en plaats het rooster in het midden van de oven.
  4. Iedere 30 minuten haal je het rooster uit de oven, en draai je voorzichtig de sinaasappelschijfjes om. Pas op voor de hitte! Gebruik dus ovenhandschoenen en een warmtebestendige keukentang. Als je geen keukentang hebt, kun je ook twee vorken gebruiken om de schijfjes om te draaien.
  5. Wanneer de schijfjes in totaal 2,5 uur in de oven hebben gezeten, kun je de oven uitzetten. De sinaasappelschijfjes laat je in de oven afkoelen.  

Tip: om zeker te zijn dat je iedere 30 minuten de sinaasappelschijfjes omdraait, kun je de timer op je telefoon zetten. Mijn oven heeft geen timer, dus ik moest een andere oplossing zoeken!  

De sinaasappel is klaar wanneer de schijfjes helemaal droog zijn. Als dit na 2,5 uur niet zo is, kun je de schijfjes nog even buiten de oven laten drogen. 

Hierna kun je de gedroogde sinaasappel eigenlijk heel lang bewaren. Zolang je ze maar op een droge plek bewaard, bijvoorbeeld in een potje in de kast. 

Sinaasappelschijfjes
Kerstversiering maken met sinaasappel

Je eigen kerstversiering maken

Nu dat je sinaasappel gedroogd is, dan kun je aan de slag met knutselen! Het eerste dat ik gemaakt heb, zijn de sinaasappelschijfjes aan een touwtje. Met of zonder kraal; een jutetouwtje of een gekleurd koord. Je kan er alle kanten mee op!

Deze sinaasappelhangers zijn natuurlijk superleuk om in de kerstboom te hangen. Ik heb ze ook als decoratie naast wat kaarsen gelegd. Zo gezellig! 

 

De sinaasappelschijfjes zijn ook heel leuk om je kerstcadeautjes mee te versieren. Ik gebruik vaak kraftpapier om in te pakken, dus het contrast van de oranje sinaasappel is dan heel mooi. Ik heb verschillende soorten koordjes gebruikt, en er ook een kaneelstokje aan vast gewikkeld. Een kerstlabeltje maakt het pakje helemaal af! 

Wil jij nog meer inspiratie voor je kerstversiering? Klik dan hier om mijn kerstinspiratie-bord op Pinterest te bekijken! You’re gonna love it 

Kerstpotje
Kerstcadeautje

Vond jij deze blog leuk om te lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief, en ontvang de leukste tips en nieuwtjes direct in jouw inbox! Klik hier om je aan te melden!


Klik om te delen op social media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen